jetbrains intellij idea

Az IntelliJ IDEA a JetBrains díjnyertes Java fejlesztői környezete, mely a benne található intelligens szerkesztővel, kódelemzővel és kifinomult újratervezési (refactoring) eljárásokkal számos programnyelvet, keretrendszert és technológiát támogat.

rövid ismertető

Az IntelliJ IDEA a JetBrains díjnyertes Java fejlesztői környezete, mely a benne található intelligens szerkesztővel, kódelemzővel és kifinomult újratervezési (refactoring) eljárásokkal számos programnyelvet, keretrendszert és technológiát támogat.
A forráskód indexálása után az IntelliJ IDEA gyorsan és intelligensen képes javaslatokat tenni a kód fejlesztéséhez. Többek között olyan eszközök segítik a fejlesztők munkáját, mint az instant és okos kódkiegészítés, menet közbeni kódanalízis vagy a megbízható refactoring.

Mindezek az eszközök, valamint az integrált verziókontroll rendszerek, a széleskörű nyelvi támogatás és a keretrendszerek a szoftvercsomag integráns részei. Használatukhoz nincs szükség további plugin-ek telepítésére.

legfőbb jellemzők

 • Élvezetes környezet nagy teljesítményű statikus kódanalízissel és ergonomikus felhasználói felülettel
 • Egyszerű és gyors kódírás, hibakeresés, refactoring és tesztelés
 • Vegyes összetételű kódkezelés (Java, Ruby, Groovy, Python és Scala)
 • Átlátható, gyors és nagy teljesítményű kódgenerálás
 • Automatikus kódkarbantartás
 • Hibakeresés és javítás az alapoktól a teljes struktúráig
 • Ideális bármilyen szintű projekthez, legyen az személyes vagy vállalati
 • Támogatja a legfontosabb nyelveket, technológiákat és keretrendszereket
 • Kompatibilis a legnépszerűbb verziókövető rendszerekkel és a TeamCity-vel

IntelliJ IDEA 2021.1 Újdonságok

 • Java: Java 16 támogatása, új data flow ellenőrzések, új formázási lehetőségek a chained builder módszerekhe
 • Kotlin: fejlesztett kódkiegészítés és refactoring, UML class diagrammok
 • Szerkesztő: állítható fontvastagság, JSONPath és JSON Lines támogatás
 • Space: Out-of-the-box Space integráció.
 • Profiler: Frissített Profiler eszköz ablak, mely lehetővé teszi a profilozó csatolását egy futó folyamathoz, illetve, hogy gyorsan hozzáférjen a korábban létrehozott pillanatképekhez, Könnyebb hozzáférés a .jfr és .hprof file-okhoz (drag-and-drop)
 • Verziókezelés: jobb pull request támogatás, Git commit template-ek támogatása, Shelf-be mentés
 • Kollaboráció: Code With Me szolgáltatás a kollaborációs fejlesztés érdekében.
 • UX fejlesztések: beépített HTML előnézet már az IDE-n belül, projektekhez való gyors hozzáférés windows-ból, jobban definiálható keresések.
 • Keretrendszerek és Technológiák: továbbfejlesztett HTML kliens, javított JPA támogatás, Swagger javítások, új projekt varázsló JVM keretrendszerekhez
 • JavaScript: továbbfejlesztett Stylelin támogatás, kapcsolt MDM dokumentáció
 • Adatbázis eszközök: új kezelőfelület a jogok szerlesztéséhez objektek modosítása esetén, copy-paste adatforrások esetében, még jobb osztályozás, adatok szerkesztése MongoDB-ben
 • WSL 2 támogatás: WSL 2-ben tárolt Maven and Gradle megnyitása és a WSL 2 keretrendszeren belüli munka lehetősége.
 • Run Targets: Run Targets feature, mely lehetővé teszi az applikációk futtatását, tesztelését és debuggolását egy Docker konténerben vagy egy távoli gépen

Korábbi verziók

IntelliJ IDEA 2020.3 Újdonságok

 • Java: Gépi tanuláson alapuló új rangsorolási mechanizmus használata a Java kód kitöltési javaslataihoz, Intention action amely lehetővé teszi a rekordok osztályokká alakítását. Kód betekintés és átalakítás a sealed classes esetében is, Shebang támogatás, Új Java-ellenőrzések és szándék-műveletek, javított kódkiegészítések
 • Szerkesztő: Új Extract method elrendezés, Intuitívabb hozzáférés a Rename beállításokhoz, Tab-ok egyszerű mozgatása (drag-and-drop), Javított Markdown szerkesztés és előnézet, Mermaid.js támogatás, IntelliJ IDEA beállítása mint alapértelmezett program bizonyos file-ok megnyitasához
 • Debugger: Új interaktív tippek (hints), Új típusú figyelő kifejezés (watcher), amely egy adott kontextushoz kapcsolódik és megjelenik a szerkesztőben, Alapvető memóriaprofil készítése a Java hibakeresőben, Jobb hibakeresés a Gradle számára, A Show referring objects és a Calculate retained size most már elérhető a hibakeresés során is
 • Profiler: Frissített Profiler eszköz ablak, mely lehetővé teszi a profilozó csatolását egy futó folyamathoz, illetve, hogy gyorsan hozzáférjen a korábban létrehozott pillanatképekhez, Könnyebb hozzáférés a .jfr és .hprof file-okhoz (drag-and-drop)
 • Verziókezelés: Új Commit tool ablak, új New Interactively Rebase párbeszédpanel, Git telepítése IDE-ből
 • Külalak: Átalakított üdvözlőképernyő 4 új ablakkal, IDE témajának szinkronizációja az operációs rendszer beállításaival, LightEdit javítások, Jobb helyesírási és nyelvtani ellenőrzők, Új Git fül a Search Everywhere párbeszédpanelhez.
 • Keretrendszerek és Technológiák: Átdolgozott végpontok eszközablak HTTP kérések konvertálása cURL-be, Jobb URL kitöltés, Kódbetekintés támogatása Spring MVC Functional Routing, RestOperations, Spring WebTestClient, és Spring Reactive WebClientesetében, HTTP kérések konvertálása régi formátumbol a jelenlegibe, Továbbfejlesztett Swagger kód-betekintés és Swagger Hub támogatás, Quarkus konfigurációk, Kódkiegészítés és @Query annotációk a Micronaut Data számára
 • JavaScript: Integrált TypeScript és Problems eszközablakok, Megoldatlan React összetevők esetében, az IDE létrehozhatja a megfelelő kódkonstrukciót
 • Adatbázis eszközök: MongoDB adatbázisok lekérdezése SQL segítségével, Couchbase Query szolgáltatások támogatása, Két új extractor: One-Row és SQL-Insert-Multirow

KOMPATIBILITÁS​​

Támogatott technológiák és keretrendszerek: Java, JavaScript/ ActionScript /Flex, JSP, JSF és JSF 2.0, EJB, HTML/XHTML/CSS, XML/XSL, Ruby/JRuby, Groovy, SQL, PHP, Ajax, Google Web Toolkit, Google App Engine, Struts, Struts 2, JBoss Seam, Spring, Spring Security 2.0, Hibernate/JPA and JPA 2.0, Web Services, Ruby on Rails, Grails, Java ME MIDP/CLDC, OSGi, Android, Tapestry, FreeMarker/Velocity, Velocity, Django, Play, Web Beans, Bean Validation.

Támogatott alkalmazásszerverek: GlassFish, Tomcat, Jetty, WebLogic, WebSphere, Geronimo, JBoss és bármilyen JSR-45 kompatibilis alkalmazásszerver.

Támogatott szoftver verziók és verziókövető rendszerek: Git, Cvs, Svn, Ant, Maven, JUnit és TestNG. Továbbá elérhető az Atlassian egy szabad szoftveres IntelliJ Connector pluginje a következők integrálásához: JIRA, Bamboo, Crucible, és FishEye.

Funkciók részletezése

Intelligens kiegészítés

Az IntelliJ IDEA olyan leütés és tartalom érzékeny kiegészítési funkciókat tartalmaz az összes támogatott nyelv és keretrendszer részére, melyek azonnal működésbe lépnek, ahogy gépelni kezdünk. Az adatfolyam analízissel és a láncolt kiegészítésekkel gyorsabban tudjuk írni a kódot, mint ahogy azt gondolnánk.

Analízis és gyors fixek

A statikus kód analízis nagy teljesítményű eszközeivel könnyedén, gyorsan és menet közben bukkanhatunk a lehetséges bugok nyomára, lokalizálhatjuk a halott kódokat, és kiszűrhetjük a teljesítménnyel kapcsolatos problémákat. Az IntelliJ IDEA nem találgat, hanem megérti a kódot, talán még nálunk is jobban.

Keretrendszerek támogatása

Ami különösen hatékonnyá és használhatóvá teszi az IntelliJ IDEA-t, az a különböző keretrendszereknek támogatása. Több más mellett támogatott a Spring, a Java EE, a Hibernate, az Android és a Play is, ezzel is megkönnyítve a webes, a vállalati és a mobilos fejlesztéseket.

Keretrendszer specifikus asszisztens

Bár az IntelliJ IDEA elsősorban a Java számára kifejlesztett fejlesztői környezet, képes megérteni és kiszolgálni számos egyéb nyelvet is, mint például az SQL-t, a JPQL-t, a HTML-t, a JavaScript, stb. A támogatás akkor is él, ha a nyelvi kifejezés a Java kódba kerül beillesztésre.

Fejlesztett refactoring

Az IntelliJ IDEA volt az egyik első olyan Java IDE, ami teljes körű, kiterjesztett és biztonságos refactoringot kínált. Az IntelliJ IDEA azóta is őrzi vezető szerepét ezen a területen, és nem csupán a Java, de a többi támogatott nyelv és keretrendszer esetében is. A refactoring minden irányban lehetséges. Egy átnevezést elindíthatunk az XML-ből és a Java kódból egyaránt.

Jobb produktivitás

Az IntelliJ IDEA képes felismerni a fejlesztői szükségleteket, és automatizálni a fárasztó és repetitív feladatokat, így mi nyugodtan foglalkozhatunk a projekt lényegi részeivel.

Java támogatás

Az IntelliJ IDEA folymatos frissítéseinek köszönhetően támogatja az aktuális legfrissebb Java verziót. Továbbá az IDE támogatja a JDK legújabb verzióját, segíti a projektek importálás, és kódolási asszisztenciát biztosít a modul deklarációk szerkesztéséhez.

Fejlesztői eszközök​

A kódolás megkönnyítése mellett az IntelliJ IDEA számos más eszközt is tartalmaz a munka hatékonyabbá tétele érdekében. Néhány ilyen eszköz a teljesség igénye nélkül: UML tervező, adatbázis eszközök, Unit Tests Coverage, Bug Tracking integráció, Maven támogatás, Git, SVN, Google App Engine és sok minden más.

Többnyelvű fejlesztés​

Az IntelliJ IDEA nem csupán több nyelvet ismer, de arra is képes, hogy felismerjen egy nyelven belül egy másikat is, amihez szintén használhatók a szoftver kiemelkedő kiegészítő, analizáló és navigációs képességei. Támogatottak a különböző SQL dialektusok, a JSF, a JPA, a Spring kifejezések és sok egyéb nyelv.

Folyamatos jelenlét​

Az IntelliJE IDE kódolási asszisztense nem csupán a szerkesztés során van a segítségünkre, de egyéb területeken is hatékony támogatást nyújt. Egy mező kitöltésénél, keresésnél vagy akár a beállításoknál.​

Ergonomikus fejlesztői környezet​

Az IDE képes a megfelelő módon követni a kontextust, és mindig a megfelelő eszközt biztosítja a munkához, így a fejlesztők gördülékenyen dolgozhatnak, anélkül, hogy megszakadnának a már jól bejáratott munkafolyamatok.

Billentyűzet centrikus megközelítés

Már a kezdetektől úgy alakították ki az IntelliJ IDEA kezelői felületét, hogy a billentyűzet előnyt élvezett az egérrel szemben. Minden egyes fontos parancs elérhető billentyűzetről is, nincs szükség az egérrel való időigényes navigáláshoz. Felejtsük el az egeret, és tanuljunk meg egy fontos billentyűkombinációt: Ctrl+Shift+A. Hatására elérhetővé válik az összes parancs.

Intellij idea szoftver vásárlás

JetBrains Intellij IDEA szoftvert vásárolna? Forduljon bizalommal a Ker-Soft-hoz, a JetBrains hivatalos magyar partneréhez és forgalmazójához. További információért, árakért forduljon kereskedőinkhez a sales@kersoft.hu címen, vagy a tekintse meg webshopunkat.