RAD Alexandria 11.1 megjelenési akció

Megjelent a RAD Studio 11.1 Alexandria

Megjelent a RAD Studio 11 Alexandria Release 1, más néven RAD Studio 11.1 (ami természetesen egyben a Delphi 11.1 és a C++Builder 11.1 megjelenését is jelenti).

A RAD Studio 11.1 Alexandria kiadás továbbfejleszti a 11-es verzióban bemutatott újdonságokat elsősorban a használhatóság, a teljesítmény és a stabilitás fejlesztésére összpontosítva. Emellett az új verzió néhány új funkciót is tartalmaz, beleértve az új adatbázis-illesztőprogramokat. Továbbá a RAD Studio 11.1 kiadás hivatalosan is támogatja a legújabb operációs rendszereket: Windows 11, macOS 12 Monterey, iOS 15 és Android 12.

A továbbiakban szeretnénk kiemelni a RAD 11.1 néhány főbb új funkcióját és fejlesztését, beleértve a legfontosabb minőségi frissítéseket.

Április 30-ig minden Professional kiadás esetében 10%, Enterprise kiadás esetében 15% Architect kiadás esetében pedig 20% kedvezményt kap! Irány a webshop!

RAD Studio 11.1 Alexandria újdonságok

IDE továbbfejlesztések

  • High DPI IDE továbbfejlesztése, valamint jobb IDE használat Remote Desktop esetén
  • High DPI tervezők fejlesztése VCL és a FireMonkey esetében
  • A 11.0-ban bemutatott új üdvözlőoldal mostantól háttérképeket kínál, és támogatja az egyéni keretek hozzáadását az új Open Tools API-val
  • A GetIt Library Manager továbbfejlesztések (gyorsítótárazott képek és átdolgozott felhasználói felület implementációval – a VCL TControlList komponens használatával)

Új IDE funckionalitás

  • Az Üzenetek nézet különböző testre szabható színeket használ a fordítási hibákhoz, az üzenetekhez és a tippekhez, hogy jobban kiemelje a problémákat
  • Új Items párbeszédpanel mely az egyes elemekhez elérhető platformokat mutatja
  • A Compile párbeszédpanelen az aktuális fordítás által használt platform és build konfigurációja látható

Code Insight Delphi-ben és a C++Builder-ben

A RAD Studio 11.1 másik jelentős fókuszterülete a Code Insight kibővítése Delphihez és C++-hoz.

Javult a Language Server Protocol architektúrán és lekérdezésen alapuló C++ Code Insight minősége és teljesítménye. Ez az a terület, amelyre hamarosan érkezik egy új, célzott frissítés is.

A Delphi LSP motorja is jelentős teljesítményjavuláson ment keresztül. Ennek eredményeképpen a legtöbb projekt betöltése és hibabetekintése 5-ször de van amelyik akár 30-szor gyorsabb lett.

Az egyéb változtatások közé tartozik a típusparaméterek megjelenítése az osztálydeklaráció kitöltésekor, beleértve a T-t az általános deklarációban.

Compiler-ek és Debugger-ek

A különböző platformokhoz tartozó Delphi és C++ compiler-ek javultak stabilitás és teljesítmény tekintetében. A Delphi és a C++Builder window compiler-ek további támogatást nyújtanak az ASLR, a DEP/NX és a TSAWARE platform biztonsági beállításaihoz, amelyek mostantól alapértelmezés szerint engedélyezve vannak. A RAD Studio bináris fájljai és runtime csomagjai mostantól ezekkel a beállításokkal készülnek.

Ami a hibakeresőket illeti, a Delphi macOS 64 bites ARM debugger és a Delphi Android 64 bites debugger most már az LLDB debugger architektúrán alapulnak (a Delphi iOS 64 bites debugger-nél is már ez volt használva). A cél az, hogy a legtöbb támogatott platformon egyesítsék a Delphi hibakeresőit, hogy azok egyre jobb minőséget biztosítsanak.

Ezenkívül a C++ STL és az RTL is tovább lett javítva, beleértve a jobb Delphi RTL-integrációt (például a dinamikus tömbök javítását STL-iterátorokkal).

RTL, UI, és Adatbázis Könyvtárak

A 11.1-es kiadásban a core Delphi RTL számos optimalizáláson és minőségi fejlesztésen ment keresztül. Továbbá van egy új TURLStream osztály is, a TStream leszármazottja, amely támogatja az aszinkron műveleteket.

A VCL minőségi javításai a legújabb funkciókra összpontosítottak, mint például a továbbfejlesztett TTreeView, TRIchEdit, TEdgeBrowser, TLabelledEdit és TNumberBox, valamint a DoubleBuffering, a VCL High-DPI és a skálázási problémákra.

Ezenkívül a GetIt csomagkezelőn keresztül nemrégiben kiadásra került egy demo, amely bemutatja a WinUI 3 könyvtár használatát Delphiben. Ez egy újabb lépés a Windows App SDK támogatásában (amely már tartalmazza a WebView 2-t és MSIX-et). További információ a WinUI 3-ról.

A FireMonkey javítások elsősorban a TListView-ra, a továbbfejlesztett Android SDK-integrációra, a TWebBrowserre, a Windows HighDPI-vel kapcsolatos problémákra és a teljesítményre fókuszáltak.

Ami pedig az adatbázis-könyvtárakat illeti, a 11.1-es verzióban a FireDAC támogatja a MariaDB 10.6, SQLite SEE és Firebird 4 új adattípusait. A RAD Studio 11.1 javította a DataSnap minőségét és a WebBroker alkalmazás Android rendszeren történő telepítésének lehetőségét is.

AWS és Python

Érdemes újra megemlíteni, hogy a 11.0-s kiadás óta az Embarcadero az Enterprise és Architect ügyfelei számára elérhetővé tette az új AWS SDK for Delphi preview-ját. Ezenkívül a gyártó ingyenes Delphi UI-könyvtárakat kínál a Python-fejlesztőknek, valamint népszerűsítí a Python használatát a RAD Studio alkalmazásokban. Mindkét témáról részletesebben a Delphi-Klub-on olvashatnak.

Még többet szeretne tudni?

Amennyiben még több információt szeretne az új verzióval kapcsolatban, akkor az alábbi linkeket ajánljuk, valamint a lejjebb linkelt videókat :

11.1 Launch Webinar felvételről (angol nyelvű):

Ismeri a Delphi-Klubot?

Amennyiben még nem ismeri akkor szeretnénk figyelmébe ajánlani az általunk működtetett delphi-klub.hu weboldalt melyen a Delphi-vel, valamint az Embarcadero további termékeivel (RAD Studio, C++Builder, Interbase) kapcsolatos hírek, akciók, cikkek, videók és sok már érdekesség is található, magyar és angol nyelven.

Megosztom ezt a bejegyzést

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További friss hírek, akciók

Kövessen minket

Facebook és LinkedIn oldalainkon további érdekes hírekről és akciókról is értesülhet!
Share on facebook
Share on linkedin
Kategóriák

Embarcadero szoftver vásárlás

Ha felkeltette érdeklődősét valamelyik Embarcadero termék akkor forduljon bizalommal a Ker-Soft-hoz, az Embarcadero magyarországi partneréhez és szerezze be nálunk Embarcadero szoftverét kedvezményesebb áron. További információért, árakért forduljon kereskedőinkhez a sales@kersoft.hu címen, vagy a +36 (1) 206 2147 telefonszámon.