Megjelent a RAD Studio, Delphi és C++Builder 11.3

Új komponensek és egy sor minőségi javítás

Immár letölthető és telepíthető a RAD Studio 11 Alexandria – Release 3 (azaz röviden a 11.3). A RAD Studio 11.3 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy személyre szabják a kódszerkesztő megjelenését és működését az új ToolsAPI-val, valamint használják a kódszerkesztőben a megfelelő szavak kiemelésének funkcióját. Ezenkívül a 11.3 új biometrikus hitelesítési komponenst vezet be a mobilplatformokhoz, valamint számos minőségi és teljesítménybeli fejlesztést a Delphi LSP-ben és a különböző RAD Studio könyvtárakban.

RAD Studio 11.3 Alexandria újdonságok részletesen

Frissített platform támogatás

A RAD Studio mostantól támogatja az iOS 16-ot (csak Delphi esetében), az Android 13-at és a macOS Venturát, amelyek mindegyike a RAD Studio 11.2 GA után jelent meg, az Ubuntu 22 és a Windows Server 2022 mellett.

Továbbfejlesztett VCL Form Designer és High DPI

A RAD Studio 11.3 több új fejlesztést is tartalmaz (például a nem vizuális összetevők méretezésében) a High DPI IDE-hez, különösen a VCL Form Designer esetében.

Okosabb kódszerkesztő

Az IDE kódszerkesztő mostantól képes kiemelni a megfelelő szavakat. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a képernyőn kiemelve megtekintse ugyanazt a szót, amelyet kiválasztott, vagy amire kurzor éppen mutat.

Az új kiadás egy új ToolsAPI-t is tartalmaz a kódszerkesztőben való színezéshez, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára a szerkesztő testreszabását anélkül, hogy befolyásolná annak stabilitását. David Milliongton, a C++Builder termékmenedzsere szerint egy „hatékony eszköz mindig az Ön igényeihez és munkafolyamatához szabható, és a Delphi és a C++Builder mindig is erős fejlesztői közösséggel rendelkezett, amely bővítményeket és fejlesztéseket biztosít az IDE-n belül. A ToolsAPI egy rendkívül rugalmas és hatékony hozzáférést biztosít az interakció és a termelékenység kulcsfontosságú területéhez az IDE-n belül, és hangsúlyozza azon törekvésünket, hogy támogassuk ügyfeleink innovációit.”

Továbbfejlesztett Kódbetekintés és DelphiLSP

A Delphi Code Insight a DelphiLSP-n keresztül nagyon jelentős minőségi fejlesztéseket kapott a Code Insight (kódbetekintés) funkcióinak továbbfejlesztése érdekében, ezzel pedig gyorsabb és megbízhatóbb lett. Ezek a fejlesztések magukban foglalják a továbbfejlesztett kódkiegészítést, a Help Insight-ot és a könnyebb navigációt. A fejlesztés során nagy hangsúlyt kapott az általános megbízhatóság.

Jobb Toolchain

A RAD Studio 11.3 új, LLDB-alapú hibakeresővel érkezik a macOS Intelhez és a 32 bites Androidhoz, ami azt jelenti, hogy a Delphi és a C++ összes nem Windows platformon futó hibakeresője mostantól LLDB-alapú.

A RAD Studio 11.3 mostantól új hitelesítős eljárást is kínál a macOS-hez, amelyet az Apple az XCode 14-el bevezetett. Az IDE Windows aláírási támogatása mostantól tartalmazza az MSIX fájlok időbélyegzését, míg a $(Auto) könyvtári utótag használata mostantól C++ projektek esetén is működik.

Beágyazott InterBase Editions & Database támogatás

A RAD Studio mostantól a nemrég kiadott InterBase 2020 Update 4 Developer kiadással és az IBLite/ToGo kiadással érkezik.

Eközben a FireDAC teljesítményfejlesztéseket kínál a PostgreSQL adatbázishoz, és teljes kompatibilitást biztosít az adatbázis 14-es és 15.1-es verziójával. Az Oracle és más adatbázisok esetében az oszlopnevek jobb kezelését kínálja szögletes zárójelekkel. Linux esetén pedig az adatbázisréteg előzetes UTF8-támogatást kínál az RTL adatbázisban (mint a TStringField esetében) és a FireDAC DataSet-ekben.

Biometrikus hitelesítés FireMonkey alkalmazásokhoz

A FireMonkey mobilalkalmazásokhoz a RAD Studio 11.3 új mobil biometrikus hitelesítési komponens kínál. Ez a komponens (az úgynevezett TBiometricAuth) lehetővé teszi egy alkalmazás vagy bizonyos funkciók használatának engedélyezését a biometria segítségével (például Face ID iOS-eszközökön vagy ujjlenyomat Android-eszközökön).

FMX mobileszköz integráció

Az új IFMXPhoneDialerListenerService felület FireMonkey-ban (Androidra), egy olyan szolgáltatás mely a telefonrendszer szolgáltatás állapotában bekövetkezett változások nyomon követését segíti (Calls, Carrier, CallState).

Az operációs rendszerek újabb verzióinak támogatása mellett maga a FireMonkey könyvtár is kiterjedt javításokon és fejlesztéseken ment keresztül.

Biztonsági fejlesztés

Biztonsági okokból az Embarcadero már nem publikál a Subversion DLL-eket, de azt javasolja a felhasználóknak, hogy telepítsék és tartsák karban saját Subversion kliensoldali DLL-eiket.

Több száz minőségjavítás

A minőségi fejlesztések több területet is érintenek, de különös tekintettel a Delphi Code Insightra, amely a Delphi LSP-t, a 11.0-s verzióban bevezetett High DPI IDE-t és a VCL stílusokat használja. A complierek és toolchainek, a Delphi és a C++ RTL, a VCL, a FireMonkey, a FireDAC és más adatbázis-könyvtárak, az internet-hozzáférés és a szolgáltatások is komoly fejlesztéseken estek át.

Összességében a RAD Studio 11.3 Alexandria több mint 25 service request-et valósít meg és több mint 365 Quality Portálon publikált hibát javít.

Még többet szeretne tudni?

Amennyiben még több információt szeretne az új verzióval kapcsolatban, akkor az alábbi linkeket ajánljuk, valamint a lejjebb linkelt videókat :

Ismeri a Delphi-Klubot?

Amennyiben még nem ismeri akkor szeretnénk figyelmébe ajánlani az általunk működtetett delphi-klub.hu weboldalt melyen a Delphi-vel, valamint az Embarcadero további termékeivel (RAD Studio, C++Builder, Interbase) kapcsolatos hírek, akciók, cikkek, videók és sok már érdekesség is található, magyar és angol nyelven.

Megosztom ezt a bejegyzést

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További friss hírek, akciók

Kövessen minket

Facebook és LinkedIn oldalainkon további érdekes hírekről és akciókról is értesülhet!
Share on facebook
Share on linkedin
Kategóriák

Embarcadero szoftver vásárlás

Ha felkeltette érdeklődősét valamelyik Embarcadero termék akkor forduljon bizalommal a Ker-Soft-hoz, az Embarcadero magyarországi partneréhez és szerezze be nálunk Embarcadero szoftverét kedvezményesebb áron. További információért, árakért forduljon kereskedőinkhez a sales@kersoft.hu címen, vagy a +36 (1) 206 2147 telefonszámon.