Megérkezett a RAD Studio 12 Athens, valamint a Delphi és C++Builder 12 is!

RAD Studio, Delphi és C++Builder 12 újdonságok röviden

Alább listázva a RAD Studio 12 legfontosabb újdonságainak összefoglalása. Ezt követően pedig részletesebben is megnézzük őket:

  • Visual Assist integráció a C++Builder IDE-be (kódkiegészítést, kódnavigációt és átnevezést biztosít a C++ nyelv számára).
  • Egy jelentősen frissített CLANG-alapú C++ fordító előzetese Win64 számára, amely támogatja a legújabb C++ szabványos nyelvi jellemzőket, és jobb integrációt kínál a külső könyvtárakkal és a C++ kóddal.
  • Delphi nyelvi kiegészítések, beleértve a többsoros karakterlánc literálokat is
  • Skia-támogatás a FireMonkey-ben, amely nagyobb teljesítményt és minőséget kínál a grafika és a felhasználói felület vezérlőelemeinek renderelésében minden célplatformon
  • Átdolgozott MDI és új tab-okat használó UI-architektúra a VCL számára
  • Egy új FireDAC Query by Example (QBE) komponens a könnyebb adatszűréshez és egy új JSON varázsló a Delphi számára, hogy a népszerű JSON formátumban lévő adatokat objektumokra lehessen leképezni, hasonlóan ahhoz ahogyan azt az XML esetében is tesszük.
  • Az intelligens azonosítók támogatása a RAD Serverben
  • Több mint 2391 ügyfél kérés teljesítése

C++ Builder újdonságok

Az új kiadás kiemelt figyelmet szentel a C++Buildernek és a C++Builder eszköztárának a RAD Studio keretein belül, különösen két fontos területre koncentrálva: a C++ fordítók és eszközök modernizálására, valamint a fejlesztői termelékenység növelésére a kódkiegészítés, a kódrefaktorálás és navigáció bevezetésével a Visual Assist integrációján keresztül.

A C++ eszközlánc frissítésének célja a C++ támogatásának további fejlesztése. Az új változat nem csak a Clang legújabb verzióját foglalja magában, hanem a C és C++ futásidejű könyvtárakat, az STL-t (Standard Template Library-t), a linkelőt és a hibakeresőt is. Ennek a frissítésnek a célja, hogy a legmodernebb C++ szabványokat kínálja, lehetővé téve a legújabb könyvtárakban és projektekben alkalmazott C++ kód futtatását, egyszerűsítve a harmadik féltől származó könyvtárak integrálását, a modern biztonsági kódolási sztenderdek kiaknázását, magasabb teljesítményű alkalmazások készítését és hatékony hibakeresést. 

A 12.0-ban ennek az új C++ eszköztárnak egy előnézeti változata érhető el (parancssori fordítóprogramként).

A C++Builder 12.0 másik jelentős újítása a Visual Assist technológia integrálásából származik, amely jobb kódkiegészítést, kódnavigációt és a refaktorálást kínál. Már most is rengeteg VA-funkció lesz elérhető, beleértve a szimbólumok és hivatkozások megtalálását, a projektvázlat megjelenítését, az implementációtól a deklarációig és vissza navigálást, valamint az átnevezési refaktorálást.

Delphi újdonságok

Az új 12-es verzióban a Delphi fordító néhány apró, de hasznos újítást tartalmaz, köztük a hosszú karakterlánc literálok támogatását, és a többsoros karakterlánc literálok támogatását, melyek lehetővé teszik az SQL, HTML, JSON, XML és hasonló többsoros szövegek könnyebb beágyazását az alkalmazás forráskódjába. A Delphi 12 fordítója emellett weak type alias definíciót kínál a NativeInt számára, a továbbfejlesztett Win32/Win64 kompatibilitás érdekében, a NaN lebegőpontos számok összehasonlításának jobb támogatását, valamint a lebegőpontos kivételek letiltását minden platformon.

A platformtámogatás tekintetében a Delphi 12.0 kompatibilis a Android API 33-as szintjével, ami a Google követelménye a Play Store alkalmazások esetében.

FireMonkey és Skia

Az UI könyvtárak tekintetében a RAD Studio 12.0 legjelentősebb fejlesztései mind a Delphi, mind a C++Builder esetében a nagyon népszerű cross-platform renderelő motor, a Skia FireMonkey integrációjából származnak. Ez a Skia4Delphi nyílt forráskódú projekt integrálásával valósul meg, de emellett Vulkan-támogatással, a Skia Shading Language effektek és szűrők támogatásával, WebP Encoderrel, nyomtatótámogatással és PDF-be nyomtatással is bővül.

A RAD Studio Skia-támogatás közvetlen API-kat, speciális UI-vezérlőket, valamint a FireMonkey UI-vezérlők UI-renderelésének automatikus leképezését tartalmazza a Skia-nak köszönhetően. Általánosságban elmondható, hogy a Skia javítja a renderelés minőségét és a teljesítményt. 

Javítva lett az Android-támogatás is. Mostantól a FireMonkey alkalmazásban egymás melletti ablakokban is dolgozhatunk  iOS-en és Androidon egyaránt. Ezen kívül alaposan átdolgozták az egysoros TEdit és a többsoros TMemo vezérlők szövegbeviteli képességeit.

Az IDE másik jelentős fejlesztése egy olyan varázsló bevezetése, amely egy SVG-képből az Apple és a Google által megkövetelt összes felbontású ikon és kezdőképernyő generálására képes, valamint támogatja az Android adaptív ikonjait. 

VCL korszerűsítés

A RAD Studio 12.0-ben a hangsúly a régimódi, de még mindig népszerű MDI (Windows Multi Document Interface) modell életben tartásán van. Az új kiadással az ügyfelek teljes HighDPI-támogatást alkalmazhatnak az MDI-alkalmazásokhoz, és VCL-stílusokat is alkalmazhatnak. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy megkerüljük azokat a platformproblémákat, amelyek abból adódtak, hogy a Microsoft az elmúlt években elhanyagolta az MDI támogatását. Ezt segíti egy új, tab-alapú felhasználói felületet, amely megkönnyíti az MDI-ről való egyszerű átállást, vagy egy teljesen új modell létrehozását. 

A VCL fejlesztések részeként az új kiadás számos új tervezőt vezet be, amelyek segítik a munka egyszerűsítését: Van egy új karakterlánc-listaszerkesztő, egy többsoros karakterláncszerkesztő, valamint gyors konfigurációs párbeszédpanelek a gombokhoz, rádiócsoportokhoz és panelekhez. E praktikus eszközök némelyike eredetileg a KSVC (Konopka Signature VCL Controls) része volt, és mostantól bárki számára elérhető, akár e kiegészítő vezérlőcsomag telepítése nélkül is.

Az alapvető RTL-definíciók mellett elérhető mostantól egy új egységkészletet a teljes Windows API fejlécével, amelyet Object Pascalra konvertáltak, hogy a Delphi fejlesztők számára megkönnyítsék minden olyan Windows platform API hívását, amelyet nem elérhető a komponenskönyvtárakban. Ez az API-konverzió a Microsoft által biztosított teljes platform API-t lefedi.

Emellett új interfészekkel, tulajdonságokkal és eseményekkel javították az Edge böngésző integrációját, amelyek illeszkednek a platform WebView 2 vezérlőjének a legutóbbi kiadás óta végrehajtott fejlesztéseihez.

Delphi RTL, FireDAC és JSON mapping varázsló

Számos fejlesztés történt más C++ Builder által használt Delphi core runtime könyvtárakban is. A FireDAC esetében mostnatól elérhető a klasszikus QBE mód (Query-By-Example), amely lehetővé teszi egy felhasználói felület fejlesztését az egyszerű adatszűrési kritériumok megadásához.

Ezen kívül a FireDAC komponensek néhány további funkciót is kínálnak a fejlesztők számára az alkalmazásbiztonság javításához, azáltal, hogy korlátozzák az SQL-parancsok típusát egy adott lekérdezésvezérlőhöz, megtiltják a többszörös parancsokat, és blokkolják a további SQL-módosításokat.

A RAD Studio új verziója bevezet egy új JSON mapping varázslót is, ami alkalmas arra, hogy JSON adatszerkezeteknek megfelelő osztályokat hozzon létre, valamint a szükséges olvasási és írási kódokat generálja a JSON objektumok beolvasásához és azok egy új fájlba történő kiírásához.

RAD Studio IDE fejlesztések

Megújult a funkciótelepítő is. A párbeszédpanelt teljesen újratervezték viselkedésében és felhasználói felületében is. A könnyebb használatot segíti elő, hogy az összes fontosabb telepítési lehetőség, beleértve az extra kiegészítőket is, mostantól egy oldalon található, ellentétben a korábbi többlépcsős kialakítással. Az új párbeszédpanel jobb hibainformációkat is kínál telepítési problémák esetén.

A szintaxis-kiemelés most már elérhető számos másodlagos ablakban is, mint például a call stack és a struktúra nézetben is. A forráskód-keresés, a navigációs eszköztár működése és a több szerkesztőablak használata is javult, valamint sok más apró finomítás is történt.

A RAD Studio tovább bővíti az új ToolsAPI-t a kódszerkesztőhöz, így az ügyfelek és a külsős gyártók rugalmasabb bővítményeket hozhatnak létre az IDE-hez.

RAD Server és InterBase

A RAD Server legújabb újdonsága, egy REST szerver API hosting platform, olyan jelentős fejlesztéseket tartalmaz, mint például az intelligens azonosító modell bevezetése a hatékonyabb erőforrás-azonosításhoz, a nagyobb teljesítmény, az adatlapozás, a továbbfejlesztett munkamenet-hitelesítés és az általános minőségjavítás. Emellett a RAD Studio új verziója már tartalmazza a nemrég megjelent InterBase 2020 Update 5 fejlesztői és beágyazott kiadását is.

További RAD Studio 12 anyagok:

Ismeri a Delphi-Klubot?

Amennyiben még nem ismeri akkor szeretnénk figyelmébe ajánlani az általunk működtetett delphi-klub.hu weboldalt melyen a Delphi-vel, valamint az Embarcadero további termékeivel (RAD Studio, C++Builder, Interbase) kapcsolatos hírek, akciók, cikkek, videók és sok már érdekesség is található, magyar és angol nyelven.

Megosztom ezt a bejegyzést

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További friss hírek, akciók

Kövessen minket

Facebook és LinkedIn oldalainkon további érdekes hírekről és akciókról is értesülhet!
Share on facebook
Share on linkedin
Kategóriák

Embarcadero szoftver vásárlás

Ha felkeltette érdeklődősét valamelyik Embarcadero termék akkor forduljon bizalommal a Ker-Soft-hoz, az Embarcadero magyarországi partneréhez és szerezze be nálunk Embarcadero szoftverét kedvezményesebb áron. További információért, árakért forduljon kereskedőinkhez a sales@kersoft.hu címen, vagy a +36 (1) 206 2147 telefonszámon.