Fejlesztői trendek 2023-ban – itt a JetBrains éves jelentése

Miről szól a "State of Developer Ecosystem" jelentés?

A JetBrains immár 7.-ik alkalommal méri fel a fejlesztői ökoszisztéma állapotát. A jelentés a világ minden tájáról érkező több mint 26 000 válaszadó válaszain alapul.

A jelentés arra törekszik, hogy felmérje a technológia változó helyzetét és annak a fejlesztőkre gyakorolt hatásait világszerte. A Fejlesztői ökoszisztéma helyzete című felmérésben a programozási nyelvek, eszközök, keretrendszerek, oktatási területek, valamint a fejlesztők életstílusa és szokásaiba tekinthetünk be, hogy teljes képet kaphassunk a technológiai iparág jelenlegi trendjeiről.

Néhány fontosabb megállapítás

Az AI térnyerése

A mesterséges intelligencia (AI) iránti fellendülő érdeklődésre reagálva olyan kérdéseket tettek fel, amelyek célja, hogy feltárják a fejlesztők AI-val kapcsolatos nézeteit, aggodalmait, hajlandóságát a rendszeres kódolással kapcsolatos tevékenységek AI-ra történő átruházására, valamint az AI-ba integrált eszközök jelenlegi elfogadottságát.

Íme a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos legfontosabb megállapításaink:

  • A fejlesztők 77%-a használja a ChatGPT-t, és 46%-uk a GitHub Copilotot.
  • A programozók 59%-a biztonsági okokból nem bízik az AI-eszközökben, míg 42%-uk etikai aggályokat fogalmazott meg az AI-szolgáltatások használatával kapcsolatban. 28% mondta, hogy vállalati politikája korlátozza az AI generáló eszközök használatát, 19% pedig úgy véli, hogy az AI ellenségessé válik az emberekkel szemben.

Legnépszerűbb programozási nyelvek 2023-ban

  • 2023-ban a Scala, a Go és a Kotlin fejlesztők voltak a top3 legjobban fizetett fejlesztői állás.
  • Az elmúlt három évben a három legnépszerűbb nyelv (JavaScript, Python, HTML/CSS) megőrizte pozícióját, de a JavaScript részesedése folyamatosan csökkent, miközben a TypeScript pedig erőteljesen jön fel. Valószínűsíthető, hogy a JavaScript továbbra is csökkenő pályán marad, mivel a JavaScript programozók mondták a legnagyobb arányban, hogy tervezik egy új nyelv elsajátítását.
  • A Kotlin fejlesztők többsége (66%) Android és/vagy szerveroldali alkalmazásokhoz használja a nyelvet. A Kotlin többplatformos felhasználóinak aránya azonban az elmúlt években folyamatos növekedést mutatott.

Demográfiai adatok a programozók körében

  • A felmérés adatai alapján 2021 óta nem változott a női fejlesztők aránya. Az a tény, hogy a fejlesztőknek mindössze 5%-a nő, bizonyítja, hogy továbbra is hatalmas nemek közötti szakadék az egész iparágban.
  • Sajnálatos módon a fejlesztők 73%-a tapasztalt kiégést a karrierje során.
  • A kommunikációs (e-mail, üzenetküldés stb.) mobilalkalmazások használata a 2020-as és 2021-es tetőzés után egyértelműen visszaesett. Ennek valószínűsíthető oka, hogy egyre több munkavállaló tért vissza az irodába, amit a jelek szerint sok vállalat ösztönöz.

Kedvezményes JetBrains szoftver vásárlás

JetBrains szoftvert vásárolna? Ahelyett, hogy a gyártótól venné meg teljes áron, forduljon bizalommal a Ker-Soft-hoz, a JetBrains magyarországi partneréhez és szerezze be nálunk JetBrains szoftverét kedvezményesebb áron.

További információért, árakért forduljon kereskedőinkhez a sales@kersoft.hu címen, vagy a +36 (1) 206 2147 telefonszámon.

Irány a webshop

Megosztom ezt a bejegyzést

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További friss hírek, akciók

Kövessen minket

Facebook és LinkedIn oldalainkon további érdekes hírekről és akciókról is értesülhet!
Share on facebook
Share on linkedin
Kategóriák